Porträtt SM 2016 – Let it go

För exakt en vecka sen satt jag tillsammans med ett gäng andra härliga porträttfotografer och njöt av en fantastisk god tre-rätters middag på Såstaholms Hotell & Konferens i Täby, Stockholm. Dagen innan hade vi spenderat 10 timmar av tystnad och lyssnat på juryn som gick igenom över 300 bilder och bedömde dem i årets Porträtt SM. Jag deltog med sex bilder i sex olika kategorier, varav en kategori; fine-art trodde jag absolut mest på. Det var den bilden som jag hade planerat i sex månader innan den togs och sedan tillbringat x antal timmar framför datorn för att hitta just bilden med stort B bland alla som vi tog under en hel dag. Jag var väldigt noga med att få tag på rätt personer, rätt lokal, de rätta kläderna och den rätta känslan för jag visste exakt hur jag ville ha bilden. Allt skulle klaffa.

Så när jag såg att tre av mina bilder, varav fine-art bilden var en av dem, som gick vidare till nästa omgång så blev jag självklart väldigt glad. Den fick 74 poäng vilket bedöms som tävlingskvalité. Får man 76 poäng tilldelas man ett hedersomnämnande för yrkesskicklighet. Jag visste att chansen för att få dessa två extra poäng fanns i den andra bedömningen. Men då den var bakom stängda dörrar så var det en nervös Jennie som steg in på utställningen under söndagskvällen där alla bilder som fått 76 poäng och högre satt uppe på väggarna. Och så fort jag klev in i rummet så hängde den där och väntade på mig. Så när vi satt där under middagen fick jag ta emot ett hedersomnämnande för min fine-art bild.

Jag har längtat efter att kunna visa er alla bilder från denna dag. En dag i början på april då jag och Ellie klev in på Ica Maxi och köpte 15kg mjöl (jag har fortfarande 2kg kvar i skafferiet), åkte till Solna och mötte upp resten av teamet för att sedan spendera sex timmar med att sminka, fota, kasta mjöl, äta choklad och frukt, sminka lite till, kasta ännu mera mjöl för att sedan städa och åka hem igen. En dag som gav nya bekantskaper, Ett stort tack till de personer som gjorde detta möjligt; Mattias och Jens som var första mjölkastare, Frida på Fotografia som höll i min enda ljuskälla, en extern blixt. Mathilde på beauty by thilde, som stod för smink och hår och min fina vän Ellie som stod framför kameran och fick stå ut med att få mjöl överallt och posera trots att det var väldigt kallt utan att klaga en endaste gång. Men nu när ni läst såhär långt så kan det nog vara på sin plats att få se lite bilder också. Jag hoppas ni gillar dem lika mycket som jag gillade att skapa dem.

ellie-1 ellie-2 ellie-4 ellie-5 ellie-6 ellie3

ellie-12 ellie-13 ellie-15

Och här är bilden ”Let it go” som tog hem ett hedersomnämnande i porträtt SM 2016 i kategorin Fine-art.

let it go