Porträtt SM 2015

Jag har tidigare aldrig ställt upp i några tävlingar inom fotografering. Men i år ställde jag upp i Porträtt SM för första gången. Det var tänkt att jag skulle vara på plats och följa tävlingen live. Men en magsjuka kommer sällan lämpligt så jag fick placera mig i soffan och få löpande rapportering från mina kollegor som var på plats och var så snälla att uppdatera mig om hur det gick för mina bilder.

Tävlingen hölls på Såstaholm Hotell & Konferens i Stockholm den 12-13e September och anordnades av Svenska Fotogruppen. Bland 65 fotografer skickades totalt ca 250 bilder in som blev bedömda av en Internationell jury om 4 personer. Domarkvartetten bestod av huvuddomaren Andreas Björge (Norge), Lillemor Kax (Sverige), Malou Reedorf (Danmark/Italien) och Kelly Brown (Australien). Årets tävlande fick tävla i 6 av följande kategorier: Porträtt, Barn, Grupp, Nyfödd, Bröllop, Fine-Art, Kommersiellt, Årets Tema ”I Väntans Tider”.

Det startade på lördagen med en öppen jurering där domarna gick igenom bilderna en första gång och poängsatte dem enligt internationellt system. Under den öppna jureringen gjordes en första gallring bland bilderna. De bilder som fick över 70 poäng gick vidare till final, med hemliga poäng, man fick bara veta att bilderna fått 70 poäng eller mer och de bilder som fick under 70 poäng ”åkte ut” ur tävlingen. Under den här gallringen gick tre av mina bidrag vidare och det var i kategorin bröllop, porträtt och fine-art så jag var mer än nöjd över att hälften av mina bidrag gick vidare efter första gallringen. Jag fick även veta att Kelly Brown, den välkände och prisbelönte porträttfotografen älskade min fine-art bild och ville ha den på väggen hemma hos sig. Den komplimangen kommer att finnas hos mig länge. Det bästa betyget jag kunde få.

 

Söndag kväll var det dags för prisutdelning och även om jag låg hemma i soffan så var jag väldigt nervös och hade så gärna velat vara med på plats för att känna av stämningen där och fira tillsammans med mina kollegor. Innan middagen och prisutdelningen startade så fanns det en utställning där det bästa bilderna satt uppe och jag fick ett mms där jag såg min porträttbild hänga och jag kunde knappt tro mina ögon. När middagen väl drog igång fick jag efter en stund meddelanden från mina vänner att min porträttbild hade fått diplom. Ett hedersomnämnande för yrkesskicklighet som fotograf. Det kändes otroligt kul.

 

Just den porträttbilden betyder väldigt mycket för mig. Jag fotade min fina kollega Ellie för nästan exakt ett år sedan och det var mitt under en av mina tuffaste resor jag hittills gjort, då jag brottades med en förlossningsdepression. Genom den fotograferingen ville jag förmedla styrka, frihet och att aldrig ge upp. Därför kändes det extra i hjärtat att just den bilden fick ett diplom. Ett erkännande.

 

Jag vill även passa på att tacka Roger på Printstudion som printade mina bidrag. Självklart även tack till Ellie och till mitt brudpar som jag fick fota. Och ett stort tack till alla som höll sina tummar och tår för mig, som stöttar mitt arbete och som tror på mig. Planerna inför Porträtt SM 2016 har redan börjat och då är målet självklart medaljplacering.

 

Ett extra stort grattis till mina fina kollegor Laila Villebeck som tog hem segern som svensk mästare, Åsa Deleau Wiklund som knep silvret och Erik Hellquist som tog bronset.

 

Porträttbilden som tog hem ett diplom, hedersomnämnande i kategorin Porträtt
portratt-50x40cm-portrattsm
Min fine-art bild gick vidare efter första gallringen och Kelly Brown ville ha den på väggen i sitt hem.
fineart-50x40cm-portrattsm-passepartout-digital
Mitt bidrag i kategorin bröllop som gick vidare efter första gallringen.
wedding-50x40cm-portrattsm-digital