5 tips på bättre vardagsbilder

En gång om året har vi i min lilla familj som tradition att vi går till en fotograf och får familjebilder på oss alla tillsammans. Även om jag själv är porträttfotograf och tar många bilder (läs extrema mängder) på min sambo och son så är det ju trevligt att hela familjen får synas ibland. Men jag förstår också att vi inte kan gå till en fotograf varje dag året runt. Så de övriga 364 dagarna tar jag alltså mycket bilder själv på vardagslivet. Under resor, utflykter, i sällskap med vänner eller bara häng i soffan. Och jag vet att jag inte är ensam. Så till er som vill få bättre vardagsbilder listar jag nedan fem enkla tips ni kan använda er av om ni känner att era kunskaper begränsar er till att fota mer.

1. Ljuset 
Dumpa kamerans inbyggda blixt / stäng av mobilens blixt. Fota i dagljus istället och är du inomhus så släck lamporna och ställ dig med ryggen mot fönstret med motivet framför dig. Då får du ett jämnt och fint ljus. Jag älskar att experimentera med skuggor och mörkare bilder men jag ser alltid till att ansiktet har mjukt ljus.

2. Ögonblicken
Säg inte åt dem du fotar att titta in i kameran och le. Fånga stunden precis som den är. Om barnen leker, låt dem leka. Om din partner läser tidningen, fånga det ögonblicket. Det är ögonblicken vi minns och det är dem som berör.

3. Prova olika vinklar
Prova att gå närmare och längre bort för att få fler vinklar av samma bild vilket skapar olika känslor med samma motiv.

4. Utomhus
Fota i skugga om solen är framme så undviker du hårda skuggor eller kisande ögon.

5. Ha kul
Ju roligare du har med att fånga vardagen, desto bättre bilder får du. Och leker du tillsammans med dina barn får ni väldigt roligt tillsammans samtidigt som ni får härliga minnen för livet.

Hoppas dessa tips ger er lite inspiration. Det är bilder som hjälper oss minnas ett ögonblick som annars är förlorat.

soffhäng

nyvaken-lucas4 goodnight-lucas3 nyvaken-lucas leia-lucas exploring bulle2 autumn-lucas

nykoping-camping nykoping-camping2 host-lucas2 host-lucas