Frågor och Svar

Det här med att foto kan vara knepigt, kanske en vetenskap i sig. I alla fall tyckte jag det och när jag började fota minns jag hur svårt det var att hänga med hur en fotograf jobbade, vad man ska tänka på, vilka platser som är bra eller dåliga, vilket ljus som ger finast bilder och vilken kamera är det egentligen som man använder.

Jag förstår er när jag öppnar mailen och ser en del frågor från er. Jag önskar jag hade tid att svara på alla. Men här nedan kommer i alla fall de svar på de vanligaste frågorna.

Ingen fråga är för dum eller för konstig! Jag brukar hellre fråga en gång för mycket istället för en gång för lite! Så när ni läst klart inlägget nedan och fortfarande inte har fått svar på det ni undrar över. Maila mig gärna på info@fotografmissjeni.se så ska jag göra mitt bästa för att få ut dig från fotografdjungeln!

Hur länge har du jobbat som fotograf?
Jag startade mitt företag en höstkväll under 2008. Efter hejjarop och stöd från familjen skickade jag in alla papper till skatteverket och kände hur hjärtat hoppade över några slag. Sen dess har jag haft det som en bisyssla vid sidan av studier och andra jobb. Men i slutet på sommaren 2011 bestämde jag mig för att släppa taget och våga satsa helhjärtat på fotandet. Jag har alltid trott att varje människa kan göra precis vad man vill, så länge man tror på sig själv! Att vara fotograf har blivit en livsstil som jag lever fullt ut!

Vad har du för kamera?
Jag fotar med en Canon Eos 5D mark II, min nya babe, min äldsjäl, min krigare, min lilla Astrid. Varför det blev just canon var ganska slumpartat. Under gymnasiet fick jag en Canon 300D i handen och sen var det kört. Det var kärlek vid första ögonkastet.  Jag har även en Canon Eos 40D som får hänga med som backup kamera.

Vilka objektiv har du?
Jag använder mig av ljusstarka objektiv, 50mm 1,4 är en av favoriterna, men även 70-200 2,8L USM får hänga med mycket. Då jag helst låter den externa blixten ligga i kameraväskan så är det bra med ljusstarka objektiv i kyrkor och när dagsljuset inte riktigt vill vara framme så länge under höst och vintertider. En nyförälskelse är mitt 24-70mm 2,8L som har fått flytta in i familjen och följer med på större delen av mina fotouppdrag. Vi trivs väldigt bra ihop.

Hjälp, det regnar ute! Vad gör vi?
Vi tar med oss paraplyn, tar på oss gummistövlar och dansar i regnet! Eller så hittar vi en plats med tak, under en bro, vid ett hus, er festlokal, ert hem eller varför inte under ett stort träd? Möjligheterna är oändliga! Det är inte alltid negativt med regn, det ger faktiskt ett fantastiskt fint ljus.

Jag har aldrig stått framför en kamera, hur kan jag se avslappnad ut?
De flesta tycker det är obekvämt att bli fotograferade. Men som lifestyle fotograf spenderar vi vår tid tillsammans. Vi pratar, skrattar, hoppar, dansar, cyklar, springer, klättrar, bygger sandslott och utan att ni märker det skiljs vi åt med fantastiska bilder som speglar era personligheter.

Jag bor inte i Sundsvall, kan jag anlita dig i alla fall?
Ja, absolut. Jag åker mer än gärna i hela landet och tar en reseersättning på 35kr/mil. Jag tar även jobb utomlands.

Bild: Malin Lundqvist